• Actueel

De utopie voorbij

05 maart 2018

Joostvandervleuten

Vorige week gaf Joost van der Vleuten, fotograaf én bewoner van de Lijnbaanflats, een lezing over zijn fotoserie in deze flats 'De Utopie Voorbij'. De toehoorders, studenten van het Honours Programme van de TU Delft, Universiteit Leiden / Leiden University en Erasmus University College (EUC), gaan de komende maanden aan de slag met het thema 'Wederopbouw in Rotterdam en de Gelukkige Stad'.

De Lijnbaanflats zijn ooit ontworpen als een ideale, praktische vorm van samenwonen die sociale structuren en welzijn van bewoners zou bevorderen. Als bewoner van een van de Lijnbaanflats merkte hij dat de utopische wederopbouwgedachte niet bestand was tegen de tand des tijds.

De samenstelling en eensgezindheid uit de wederopbouwperiode is veranderd. Sociale structuren brokkelen af en individualisme voert de boventoon.

In de fotoserie 'De Utopie Voorbij' zijn de dunne muren tussen Joost en zijn medebewoners even geslecht. Een vooraf ingestelde camera op statief legde de huiselijke taferelen vast. De toegepaste lifestylefotografie op de alledaagse en niet-gestylde huiskamers leverde een utopische serie op.

Klik hier voor meer informatie over de fotoserie en de fotograaf.

foto: Joost van der Vleuten, uit De Utopie Voorbij