• Actueel

De Opbouwdagen zitten erop

Geplaatst op 24 mei 2022

De Opbouwdagen zitten erop

De Opbouwdagen 2022 zijn weer voorbij. Een vijfdaags programma met de Open Opbouwdagen, waar speciale rondleidingen in wederopbouwparels werden gegeven zoals in de Plantageflat en het Hoogheemraadschap, De Nieuwe Boompjes en Gebouw de Heuvel. Er was een feestelijk Roterodamumcafé in hotel Atlanta ter ere van 75 jaar Roterodamum en dat 75 jaar geleden de allereerste Opbouwdag was terwijl het hotel op die dag haar doorstart maakte.

Een primeur was de uitreiking aan wethouder Kasmi van de allereerste Wederopbouw-architectuurgids met een selectie van 100 bijzondere wederopbouwgebouwen, uiteraard geschreven door Paul Groenendijk. Dit jaar reed voor het eerst de originele Saurerbus de wederopbouwritten, een belevenis voor jong en oud. Er werd gedanst op het Stadspodium, geklommen op de Laurenstoren en gespeurd naar wederopbouwiconen in Miniworld. Museum Rotterdam toonde de droommaquette van Witteveen en de plaquette van Ringers. Daartussendoor kon u drie exposities bekijken in hotel The Slaak, het Stadsarchief en het Zadkine College of door de stad wandelen met een architectuurwandeling in Coolhaven, het Maritiem District en Kralingen.

In het publieke gesprek REstart Ukraine x Rotterdam koppelden we de geschiedenis van de wederopbouw in Rotterdam aan de actualiteit in Oekraïne. Welke vragen en wensen zijn er bij de Oekraïense stadmakers? Wat hebben zij nodig, wanneer kun je beginnen met plannen maken voor opbouwen en hoe deden ze dat in Rotterdam? Wat ging daar goed, maar ook mis? In twee panels en een publieke discussie verkenden Oekraïense stadmakers, Nederlandse architectuurhistorici en stadmakers samen met het publiek de vragen die nu spelen. Er werden concrete aanbevelingen gedaan maar ook gezocht naar overeenkomsten. Er werden vragen gesteld over de waarde van monumenten en hoe passend vrolijke toekomstbeelden zijn in de nog wrede realiteit. Moderator Chris Luth maakte ter plekke een condensaat van het gesprek dat hoe dan ook een vervolg zal krijgen.

Heeft u dit alles gemist? Noteer dan vast 18 mei 2023 in uw agenda, want dan zijn we er weer!