• Actueel

De Heuvel krijgt een geel, groen, blauw en rood dak

Geplaatst op 14 augustus 2019

Dak Gebouw de Heuvel

Visualisatie nieuwe daken De Heuvel

Gebouw De Heuvel

Gebouw De Heuvel neemt deel aan het project Urban Roofs van de gemeente Rotterdam. Dit betekent dat de vier daken van het wederopbouwpand duurzaam en multifunctioneel worden. De uitvoering van de verbouwing is deze zomer gestart. Eerst gaat de dakdekker aan de slag en eind augustus staat de inrichting voor het groene en rode dak gepland. Medio volgend jaar zal de complete verbouwing klaar zijn. Dan wordt het dak opengesteld voor het Rotterdamse publiek.

De Heuvel krijgt niet alleen een groen, maar ook een geel, blauw en rood dak volgens het Europese Life@Urban Roofs-programma. Maar wat betekenen deze kleuren?

Rood staat voor ontmoeting. Het dakterras wordt als ontmoetingsplek voor de bewoners van deze stad wordt ingericht. Gebouw De Heuvel heeft de ambitie om een PLEK voor GESPREK te ontwikkelen waar zowel binnen als buiten, de kunst van het luisteren en spreken geoefend worden. De stichting biedt ruimte aan individuen, groepen en organisaties die zich willen verhouden tot de vier Unescothema’s: vrede en mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid. In dit kader organiseerde De Heuvel ook voor Opbouwdag 2019 de cursus Non-violent-communication.

Het groene dak houdt het regenwater vast, zodat extreme regenbuien niet voor overlast zorgen en het groene dak creëert op hete en droge zomerdagen verkoeling.

Blauw betekent dat het dak voorzien wordt van een wateropvang met een wadi en groen. Ook dit dak zorgt reguleert het regenwater, maar draagt daarnaast bij aan een prettige woonomgeving.

Geel geeft aan dat het dakdeel voorziet in zonne-energie.

Het dakontwerp is van LG architecten, het beplantingschema is gedaan door Horti Verde, zie de toelichting.