• Actueel

De Efteling

21 juli 2019

NL Ha NA 2 24 06 02 0 250 8008

In 1953 opende de Efteling als extra attractie een zwembad.

Nationaal Archief

De schoolvakantie in Rotterdam is begonnen. We vroegen ons af wat er op de Uitagenda Rotterdam in de wederopbouw zou hebben gestaan. Het zou zomaar de Efteling kunnen zijn, want het park opende op 31 mei 1952. Een klein stukje geschiedenis.

Ontstaan Op een stuk onontgonnen heide bij Loon op Zand opent in 1935 een Sport- en Wandelpark. Het park breidt in de loop der jaren uit met een speeltuin, tennisvelden en zelfs een ponybaan. In 1950 wordt het sportpark opgenomen in de stichting 'Natuurpark de Efteling.' De toenmalige burgemeester van Loon op Zand en Kaatsheuvel, Reinier van der Heijden, is voorzitter deze stichting. Het 65 hectare grote sport- en speelpark krijgt subsidie voor vernieuwing van de speeltuin en grondwerkzaamheden voor de aanleg van de Siervijver, de Vonderplas, de roei- en kanovijver en parkeervelden. Op 11 mei 1951 werd de nieuwe speeltuin met bijbehorend theehuis geopend.

Sprookjesbos
Het idee van een sprookjesbos kwam van de echtgenote van de burgemeester, mevrouw E. van der Heijden - Perquin. In samenwerking met fotograaf Peter Reijnders en illustrator Anton Pieck ontwierpen zij een Sprookjesbos met tien sprookjes. De sprookjes van het eerste uur zijn: Doornroosje, Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, De Kikkerkoning, De Magische Klok, De Chinese Nachtegaal, De Sprekende Papegaai, Langnek, De Kabouterhuisjes, Vrouw Holle en De Kleine Boodschap. Deze laatste is geen sprookje maar een kabouter die met zijn duim beweegt richting de toiletten. Hij roept daarbij steeds: 'kleine boodschap...kleine boodschap..'.

Succesaantal bezoekers Na de opening van het Sprookjesbos op 31 mei 1952 komen er het eerste jaar 222.941 bezoekers die 80 cent (€ 0,36) voor een toegangskaartje betalen. Door het grote succes namen in de jaren daarna steeds meer sprookjesfiguren hun intrek in het Sprookjesbos. Vanaf 1954 was tuinarchitect Lou Smeets verantwoordelijk voor de parkaanleg. In 1955 kwam het sprookje van Hans en Grietje, in 1958 de Vliegende Fakir en in 1960 vond Roodkapje er het huisje van haar grootmoeder. Het sprookje, geschreven door koningin Fabiola van België, De Indische Waterlelies werd in 1966 geopend.

De muzikale paddestoelen
De muzikale paddestoelen


Extra attracties Behalve sprookjes werden andere attracties toegevoegd aan de Efteling. Van 1953 tot 1989 konden bezoekers een frisse duik in het zwembad nemen. Het Anton Pieckplein werd een middeleeuws stadsplein met kermismolens en kleine attracties, zoals de eierleggende kip. Paters uit een naburig klooster verdienden in de beginjaren een leuk centje met het vullen van de eitjes. Eén van de laatste vier saloncarrousels ter wereld, waar Anton Pieck zelf nog in zijn jeugd menig rondje op reed, kreeg in 1956 een plaatsje in de Efteling. De eerste stoomtrein met locomotief Aagje rijdt op het ‘Miniatuur Stoomtreintraject no. 1’ vanaf 1969 door het park. En in 1971 maken bezoekers kennis met het Diorama, een driedimensionale ‘Pieckeriaanse’ miniatuurwereld.

Holle Bolle Gijs Holle Bolle Gijs, een icoon van de Efteling, was eveneens een attractie die pas later zijn intrede deed. In 1959 liet Gijs voor het eerst zijn stem klinken door het hele park met de beroemde kreet 'Papierrr Hierrr'. De figuur stamt af van een versje over het zeer hongerige jongetje Gijs: Heb je wel gehoord van de hollebollewagen, waar die hollebolle Gijs op zat? Hij kon schrokken, grote brokken. Een koe en een kalf en een heel paard half. Een os en een stier en zeven tonnen bier. Een schip vol rapen en een kerk vol schapen. En nog kon Gijs van de honger niet slapen!

Achtbanen Toen in de jaren zeventig meer moderne attractieparken met achtbanen verschenen en de bezoekersaantallen daalden, lanceerde de Efteling in 1981 ook een achtbaan, de Python. Het werd een groot succes en meer snelle attracties volgden. Toch werd vanaf 1986 ook teruggegrepen naar hun oorspronkelijke thema, de sprookjes. Denk aan de attracties zoals de Fata Morgana uit 1986 en Droomvlucht uit 1993.

Herkomst naam De Efteling kwam vermoedelijk aan zijn naam door een hoeve die gebouwd werd in de 16de eeuw en de naam "Ersteling" had. De hoeve verdween, maar de buurtschap kreeg de merkwaardige naam van de hoeve. "Ersteling" werd verbasterd tot "Essteling". De gotische s'en ging men op den duur uitspreken als een f waarna de buurtschap de naam "Efteling" krijgt.

Filmpje De Efteling is een historisch en gevarieerd attractiepark dat inmiddels 5,4 miljoen bezoekers per jaar trekt. Niet voor niets, want behalve adrenaline-verhogende attracties en mooi gevisualiseerde sprookjes, kun je ontspannen verpozen in het prachtig aangelegde park waar de planten en bloemen echt zijn. Behalve de bloemen bij de Fakir natuurlijk. Klik hier voor een filmpje over de Efteling in vroeger tijden op het kanaal van VandaagVoorheen.

Bron: Wikipedia.org en de Efteling