• Actueel

Dag van de Architectuur: zaterdag 17 juni

Geplaatst op 13 juni 2023

Witsencollege Olympia College Piet Rook E022

Net Nicolaas Witsencollege heet tegenwoordig het Olympia College.

Piet Rook

Aanstaande zaterdag 17 juni is het de Dag van de Architectuur. Rotterdam heeft een avond-, ochtend- en middagprogramma. Met hedendaagse architectuur maar gelukkig ook veel wederopbouw. Een overzicht:

  • Het zwaar verouderde nooddorp de Wielewaal uit 1949 wordt stapsgewijs vervangen. In plaats van de geplande 25 jaar heeft het dorp met 500 woningen meer dan 70 jaar dienst gedaan. Veel bewoners hebben geprotesteerd tegen de sloop maar er worden 675 nieuwe woningen gebouwd. Terecht of niet? U kunt uw eigen oordeel vormen tijdens Dag van de Architectuur. Bergen Kolpa en De Nijl architecten ontwierpen de nieuwe woningen en vertellen over het bijzondere verhaal van de Wielewaal.
    Van 10:00 tot 14:00 uur in het Wielewaalhuis, Eelkmanstraat 36a in Rotterdam. Aanmelden niet verplicht.
  • U kunt een bezoek brengen aan het Olympia College, voorheen het Nicolaas Witsencollege aan de Olympiaweg 395, dat zowel in onze wederopbouwperiode als in POST65 valt. Het college wordt gerenoveerd door WDJA en Spring architecten. Zij geven een rondleiding en studenten van het college verzorgen de catering. Klik op deze link om tickets te bestellen.
  • De monumentale meelfabriek aan de Maashaven is al honderd jaar in bedrijf. Het oudste deel is in 1913 ontworpen door architect Michiel Brinkman, met uitbreidingen in 1953 en 1958. De fabriek is op dit moment onderdeel van één van de grootste maalderijen in Europa, Dossche Mills. U kunt zich opgeven voor een rondleiding via deze link.
  • In Pendrecht kunt u aan de speciale tour Gebouwen door vrouwen deelnemen. Ontdek tijdens deze fietstocht de rol van vrouwen in het ontwerp en de architectuur van de Zuidelijke Tuinstad. Uiteraard met stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese in de hoofdrol. U kunt zich opgeven voor de fietstour via deze link. Vertrek vanaf metrostation Slinge. Meerdere tours.
  • Sunset ss Rotterdam. Een tour langs het vooruitstrevende interieur, de kunst én bijzondere verhalen over de tochten van de Holland Amerika Lijn. Tijdens deze speciale Sunset-tour eindigt u op het dek met een prachtig zicht op de zonsondergang achter de skyline van Rotterdam. U kunt zich opgeven voor een rondleiding via deze link.
  • Ook kunt u de Bijenkorf van Breuer na sluitingstijd bezoeken. Ontdek de verhalen over dit iconische warenhuis, met een uniek kijkje achter de schermen. Een architectuurgids neemt u mee door de winkel, door de etalages en via de kantoorverdiepingen naar de binnentuinen op het dak. U kunt zich opgeven voor een rondleiding via deze link.
  • Het Industriegebouw van Van Tijen en Maaskant ademt een en al wederopbouw. U krijgt een route door het bedrijfsverzamelgebouw in shakehands-architectuur en ontdekt de historie aangevuld met hedendaagse kunstwerken in een muzikale omlijsting. Vanuit de voormalige conciërgewoning ziet u de zon zakken. U kunt zich opgeven voor een rondleiding via deze link.
Industriegebouw, HIG