• Actueel

Dag (van de) Architectuur!

Geplaatst op 20 juni 2020

Euromast 1

De Dag van de Architectuur 2020 zou op 20 juni zijn geweest. In Rotterdam was veel gepland op deze dag en gedurende de hele Rotterdamse Architecuur Maand. Als vast onderdeel kun je gebouwen bezoeken waar je normaal gesproken niet binnenwandelt. Door COVID-19 is alles afgelast of verplaatst. Om het leed een beetje te verzachten hebben we enkele architectonische items voor u uitgezocht. Om te lezen of te bekijken. Dag Architectuur!

Deense kerk

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ligt de Deense zeemanskerk niet in het Park. Het architectonisch bescheiden kerkje ligt aan de Coolhaven en heeft een fantastisch uitzicht op de Euromast. Het viert dit jaar haar vijftig jarig bestaan. Helga Andersen is een Deense Nederlandse of andersom. Ze kent de kerk als geen ander maar heeft ook een frisse blik op de toenmalige Nederlandse samenleving. Een interessant kijkje op culturele verschillen.

Lees het verhaal over de Deense Kerk.

Lees het verhaal van Helga Andersen.

Bouwcentrum

Het voormalige Bouwcentrum vervulde een bijzondere functie in de wederopbouw. Internet bestond nog niet dus waren fysieke plekken om informatie te vergaren heel erg handig. Het Bouwcentrum vervulde deze functie in de wederopbouw met verve vanuit het prachtige (bijna) ronde tentoonstellingsgebouw. Het Rijksmonument is nu bewoond en gerenoveerd door Greenchoice.

Lees hier het verhaal over het Bouwcentrum.

Bekijk het filmpje over het gebouw na intrek van Greenchoice.

Rondleiding vanaf de Euromast

Wellicht had u zich op willen geven voor een rondleiding. Wij filmden onze rondleiding voor Opbouwdag vanaf de zestig-jarige Euromast, die gebouwd werd voor de Floriade. Gecombineerd met oude beelden vertelt Paul Groenendijk u alles over de Euromast maar ook over o.a. de Parkflat, de Medische Faculteit en het gebouw van Unilever.

Bekijk de rondleiding (ca. 30 min).

Lees hier alles over de eerste Floriade.



Slopen, optoppen of transformeren?

Wederopbouwpanden staan ook vaak ter discussie. Ze voldoen meestal niet aan de huidige energienormen. En het veelal strakke uiterlijk loopt niet iedereen warm voor. De schoonheid die in veel panden schuilt en de zorgvuldig afgestemde ensembles zijn helaas niet altijd zichtbaar. De Delftsestraat met het Schiekadeblok weet er alles van. Architecten Pieter Graaff en Hedwig van der Linden schreven een opiniërend stuk erover. En kunstschilder Cees van Hal trok jarenlang de straat in om de schoonheid vast te leggen. Hij vertelt erover in zijn verhaal.

Lees het artikel Erfgoed Schiekadeblok is meer dan geveltjes.

Lees het verhaal van Cees van Hal.