• Actueel
  • Nieuw

Conferentie Jaap Bakema Study Centre op 23 en 24 november

Geplaatst op 21 november 2022

Bouwcentrum 3

Het Bouwcentrum vanaf de Diergaardesingel, 1948.

E.A. Hof, Stadsarchief Rotterdam 4202_XIV-52-07-20

De jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre is op 23 en 24 november aanstaande in resp. Delft en Het Nieuwe Instituut. De conferentie 'Building Data' gaat over de enorme hoeveelheid data die wordt gegenereerd en opgeslagen. Welke nieuwe mogelijkheden biedt deze overload voor architectonisch ontwerpen en bouwen, voor archief- en erfgoedpraktijken, en voor het verzamelen, selecteren en delen van kennis door middel van storytelling? De conferentie wordt afgesloten met een keynote-lezing van Georg Vrachliotis over de rol van open data in ontwerp en sociale verandering. Hij laat zich daarbij inspireren door het Bouwcentrum Rotterdam, dat in 1948 werd opgericht als een statistisch bureau dat de oorlogsschade in de stad documenteerde.

De lezing Bouwcentrum Rotterdam Reloaded: From Buildings to Data, and Back Again door Georg Vrachliotis is op donderdag 24 november 20:00 in het auditorium van HNI.

Het Bouwcentrum in Rotterdam werd oorspronkelijk opgericht in 1948 als een statistisch bureau om de schade aan de stad Rotterdam door de Tweede Wereldoorlog te documenteren. Het Bouwcentrum groeide uit tot een toonaangevende instelling die ontwerp, statistiek, de bouwindustrie en de maatschappelijke (naoorlogse) realiteit met elkaar wist te verbinden. Op basis van statistieken die systematisch werden verzameld en gerubriceerd, werkten architecten, civiel ingenieurs en onderzoekers samen aan planningsmethoden, geïndustrialiseerde woningbouw, stadsplanning, materiaalnormen en bouwoptimalisatie. Het Bouwcentrum zag zichzelf als een industrie van architectonische kennisproductie. Dat betekende niet alleen statistiek en techniek, maar ook onderzoek en onderwijs. 'De kennis van velen. Verwerkt door weinigen. Tot nut van allen' - het credo van het Bouwcentrum geeft ook voor ons de richting aan: Het is niets minder dan het idee van een open datasamenleving avant la lettre. In deze tijd van mondiale uitdagingen wil de keynote lezing de relevantie van het Bouwcentrum aantonen bij het vinden van sociale en duurzame oplossingen voor onze datagedreven gebouwde omgeving.

Kijk hier voor het hele programma en hier voor het bestellen van tickets voor de lezing.