• Actueel

14 Oktober boekpresentatie Annette Jansen over Bakema

Geplaatst op 07 oktober 2023

14 Oktober boekpresentatie Annette Jansen over Bakema

Annette Jansen en haar boek Totale Ruimte.

Bianca Sistermans

Annette Jansen presenteert zaterdag 14 oktober aanstaande bij boekhandel Donner haar boek :'Totale ruimte - Jaap Bakema 1914-1981. In de voetsporen van een bouwkunstenaar'. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Frank Westerman. Aansluitend zal Annette Jansen signeren.

Totale ruimte staan leven en werk centraal van de architect-stedenbouwer Jaap Bakema (1914-1981), die met zijn ontwerpen een stempel drukte op het naoorlogse stedelijk landschap en de fundamenten legde voor de Nederlandse open samenleving. Wie was deze man, die een omgeving wilde scheppen waarin vrijheid, gelijkheid en democratie tot bloei konden komen? Die sprak over ‘de totale ruimte waar alles is en wordt’, om te benadrukken dat elke ingreep in de natuurlijke omgeving gevolgen heeft voor het geheel?

Annette Jansen bezoekt de wijken en gebouwen die Bakema ontwierp. Ze reconstrueert het verhaal van zijn ontsnapping uit een nazi-interneringskamp, van zijn revolte tegen de beroemde Frans-Zwitserse architect Le Corbusier en van zijn successen en debacles als directeur van een van de grootste architectenbureaus van zijn tijd. Laverend tussen vertellingen, reportages en beschouwingen schetst ze de geschiedenis van een man die zijn idealen letterlijk in beton goot. Zo ontstaat een universeel verhaal over de mens als dromer en schepper. Hoe wordt een utopie werkelijkheid? Welke krachten moeten daarvoor worden gemobiliseerd, welke gevechten aangegaan, welke compromissen gesloten?

Datum: 14 oktober 2023

Tijd: 15:00 — 17:00

Locatie: Theater boekhandel Donner, Coolsingel 129,3012AG Rotterdam

Kosten: gratis, vrije inloop


Het boek is te koop voor 24,99 euro. Bestellen kan ook via deze link.