• Actueel

Nieuw artikel: Benut de lessen uit de wederopbouw

Geplaatst op 10 mei 2023

Nieuw artikel: Benut de lessen uit de wederopbouw

Modulair bouwsysteem van de Oost-Sidelinge.

Stadsarchief Rotterdam, 1949

Vorig jaar tijdens de Rotterdam Architectuur Maand maakte het platform voor de expositie (T)huis een paneel met acht lessen die we kunnen trekken uit de wederopbouw. Hoe werd destijds de wooncrisis aangepakt? Wat werkte wel en wat niet?

In een panelgesprek gingen we dieper op de materie in. Moderator Teun van den Ende ging in gesprek met architect Ninke Happel, Bianca Seekles van ERA Contour Bouw en Ontwikkeling, Tomas Schütz van Woonbron, stedenbouwkundig rijksadviseur Wouter Veldhuis en wederopbouwspecialist Paul Groenendijk. Interessante standpunten kwamen naar voren en waren aanleiding voor voorzitter Sanne van Manen en Teun van den Ende om een artikel te schrijven over deze lessen.

Deze week publiceerde het Algemeen Dagblad een stuk gebaseerd op hun artikel dat eindigt met de stelling dat we zeker kunnen leren uit de wederopbouw en de positieve slogan 'Aan den Slag'. Die houding biedt inspiratie om weer positief te denken: grijp de kans om bestaande woonwijken te verbeteren. Meer groen, schone energie, bereikbaar voor iedereen, ruimte voor het collectief en minder eenzaamheid.

Lees hier het volledige artikel van Teun van den Ende en Sanne van Manen.