• Actueel

Architectuurgids over wederopbouw

Geplaatst op 11 juli 2022

Architectuurgids over wederopbouw

In 1947 was de allereerste Opbouwdag. 75 jaar later op 18 mei 2022 presenteren we een nieuwe architectuurgids: Rotterdam Wederopbouwstad. Schrijver en samensteller Paul Groenendijk maakte een lijst met 100 wederopbouwprojecten van grofweg van 1945 tot 1970, die zeker een bezichtiging waard zijn. Vele zijn inmiddels rijksmonument of gemeentelijk monument, zijn gerestaureerd en hebben vaak een nieuwe functie gekregen. Elk project heeft zijn eigen bijzondere verhaal. Vergelijk de historische foto’s met de huidige situatie. Van Groothandelsgebouw tot Maastorenflat, van poffertjeskraam tot Euromast, van Pendrecht tot Ommoord.

Waarom een wederopbouwgids?

Wie Rotterdam zegt, denkt aan bouwen. Na het vernietigende bombardement van 14 mei 1940 werd de stad letterlijk opnieuw opgebouwd. Dat bombardement wordt - pas sinds 2008! - officieel herdacht. De wederopbouw werd al vier dagen na het bombardement in gang gezet, toen stadsarchitect Witteveen opdracht kreeg een wederopbouwplan te maken. Aan den slag! Daarom viert Rotterdam op 18 mei Opbouwdag. Op 18 mei 1947 was de eerste Opbouwdag, dus in 2022 viert Rotterdam 75 jaar wederopbouw. Aanleiding om een weerslag van deze periode te vatten in een gids. Want de huidige structuur en de vele bouwwerken in de stad hebben hun basis in de wederopbouw. In de gids worden behalve 100 wederopbouwprojecten ook enkele thema's beschreven die gerelateerd zijn aan de wederopbouw zoals noodgebouwen, vergeten bombardement en systeembouw.

> De 100 wederopbouwprojecten van Rotterdam
> Publicatie in het kader van 75 jaar wederopbouw in Rotterdam
> Onderdeel van de succesvolle serie architectuurgidsen van nai010: Rotterdam Architectuur Stad, De Stijl in Nederland en Eindhoven Architectuur Stad

De Wederopbouwgids wordt door nai010 uitgevers uitgegeven en kost 19,95 euro. Verkrijgbaar bij de gerenommeerde boekhandel of te bestellen via deze link.