• Actueel

Ahoy' is jarig

Geplaatst op 15 januari 2021

20200920 Ahoy paulmartens 1717

Het huidige complex van Ahoy. Rechtsonder is een gedeelte van winkelcentrum Zuidplein te zien.

Paul Martens, Ahoy, 2020

Het is geen groots feest, het vijftig-jarig jubileum van Ahoy aan de Ahoylaan in deze coronatijd. Toch is de verjaardag van de evenementenlocatie Ahoy van betekenis voor Rotterdam. De oprichting van de hallen is direct gekoppeld aan het evenement Ahoy' dat in 1950 georganiseerd werd om het herstel van de Rotterdamse haven te vieren. De Ahoy’-hallen aan de Wytemaweg bleven na de tentoonstelling staan. Ze werden gebruikt voor concerten, sportwedstrijden en allerlei activiteiten, zoals bijvoorbeeld Jeugdland. De tweede grote manifestatie E55 maakte eveneens gebruik van de hallen en kreeg zelfs een extra hal: de Energiehal. Ook de Floriade werd voor een groot deel op het evenemententerrein gehouden. Pas met de bouw van de Medische Faculteit in 1966 werden de Ahoy'-hallen gesloopt en werd de Energiehal verplaatst naar Blijdorp. Onder dezelfde naam werden nieuwe Ahoy'-hallen geplaatst op het Heliportterrein die slechts enkele jaren bleven staan. Aanleiding om een nieuw sportpaleis te bouwen was de Zesdaagse wielermanifestatie in 1971. Het eerste evenement was al voor de officiële opening op 15 januari 1971 met de beurs Femina.

Op de nieuwe locatie heeft Ahoy grote sportevenementen en evenzo grote popartiesten mogen ontvangen. Pink Floyd, Queen, Frank Sinatra, Led Zeppelin maar ook Snow Patrol en Vrienden van Amstel Live en natuurlijk Lee Towers (51 keer!) traden op in Ahoy. Het ABN-AMRO tennistoernooi wordt al sinds 1974 in Ahoy gehouden en tegenwoordig komt de Premier League of Darts ook voor enkele wedstrijden naar Ahoy. Grote evenementen zoals de Infratech, de MTV-awards of Walking with Dino's vonden hun weg naar het complex en North Sea Jazz keerde terug naar Rotterdam. Voor het Eurovisie Songfestival werd het complex uitgebreid. Het is te hopen dat in mei de zalen daadwerkelijk gevuld mogen worden. Maar ook het meer sociale evenement Jeugdvakantieland vindt al sinds de begindagen in Ahoy plaats en de beroemde 9-jaars prik wordt in de Rotterdamse hallen gegeven. Er zullen daarom weinig Rotterdammers zijn die Ahoy nog nooit bezocht hebben.

Kortom, Ahoy is sinds de wederopbouw onlosmakelijk verbonden met Rotterdam. En daar zijn we trots op.

Op de website van Ahoy is een tijdlijn te vinden met evenementen en ook heel leuk, de verschillende logo's van de afgelopen 50 jaar.

Marcia Tap van TV Rijnmond sprak directeur Jolande Janssen, te lezen in dit nieuwsbericht.