• Actueel

Afronding Central District met tour

02 oktober 2019

Schiekadeblok Stadarchief klein

Schiekade met links het Shellgebouw en rechts het Schieblock

Stadsarchief Rotterdam

Platform Wederopbouw Rotterdam startte een half jaar geleden met de ontginning van het zakelijke en creatieve wederopbouwhart van Rotterdam, het Central District. Wat deze ontginning heeft opgeleverd wordt binnenkort online geplaatst. Ter afronding organiseren we enkele activiteiten in het gebied, te beginnen met een tour op zondag 13 oktober.

De start

Met een lezing in het Boekmanpand van Maaskant lieten we zien dat dit gebied een lange historie kent en in de wederopbouw een populaire vestigingsplaats voor kleinere bedrijven was. Dit veranderde mettertijd en zelfs het Groothandelsgebouw heeft de economische recessie van de 21e eeuw gevoeld. De laatste jaren floreert het gebied, sommige panden zijn opgeknapt en getransformeerd tot bedrijfsverzamelgebouwen zoals het Shellgebouw en Stationspostkantoor (Central Post). Het gebied heeft een dynamische creatieve laag erbij gekregen. Platform Wederopbouw Rotterdam is na 9 april 2019 gestart met de ontginning van de wederopbouwhistorie en het vastleggen van de hedendaagse dynamiek in een foto-essay over het Schieblock.

Afronding

Zoals gebruikelijk plaatsen we na de ontginning alle artikelen over de gebouwen, de interviews met bewoners, voormalige werknemers en ondernemers tezamen met het foto-essay op onze website. Daarnaast organiseren we twee activiteiten in het gebied. Op zondag 13 oktober is er een tour waarin je het Central District anders leert bekijken en zal ervaren. Tijdens een publiek gesprek op een nog te bepalen datum in november gaan we dieper in op het bijzondere bedrijfsverzamelgebouwen-gebied. Een plek waar nagenoeg geen mensen wonen maar die wel als dynamische en creatieve hub betiteld kan worden. De Delftsestraat is vooralsnog het lelijke eendje van het district maar is dat wel terecht? Wat is de juiste koers voor de toekomst? Een avond waarop stakeholders, betrokkenen en geïnteresseerden uitgenodigd worden om mee te praten. Houd onze berichten in de gaten!

Tour zondag 13 oktober 14.00 uur

Op zondag 13 oktober organiseren we een rondleiding door het Central District. Paul Groenendijk, onze wederopbouwkenner, neemt je mee in de historie van dit centraal gelegen gebied. Je komt langs de verborgen parel en rijksmonument het Bouwcentrum, het monumentale Groothandelsgebouw maar ook de rauwe gebouwen aan de Delftsestraat, het mooie Hofplein en het getransformeerde Shellgebouw. Je doorkruist het zakelijke en creatieve wederopbouwhart van Rotterdam aan de hand van verhalen en bijzondere feiten: het geheelonthoudershotel, de vrijmetselaarsloge en een monument voor Churchill.

De tour eindigt Op het Dak, oftewel bovenop het Schieblock met de Dakakker, waar je onder genot van een kopje koffie of thee met een koekje een prachtig uitzicht over Rotterdam hebt.

De rondleiding met bezoek aan het dak duurt ongeveer twee├źnhalf uur. Inclusief een koffie of thee met koekje in restaurant Op het Dak, Schieblock, Schiekade 189.

Tickets a 10,00 Euro zijn te reserveren via deze link.