• Actueel

Activiteiten tijdens Rotterdam Architectuur Maand

Geplaatst op 02 juni 2022

Activiteiten tijdens Rotterdam Architectuur Maand

Hoofdtentoonstelling (T)huis en dialoog met Lessen uit de wederopbouw - juni

Op de hoofdtentoonstelling (T)huis wordt gereflecteerd op het thuisvoelen in een leefomgeving die verandert en onder druk staat door de huidige wooncrisis. Veertig verrassende plannen, ideeën en stellingen van verschillende makers worden getoond. Platform Wederopbouw Rotterdam ontwierp een paneel met acht lessen die we kunnen trekken uit de wederopbouw. Hoe werd destijds de wooncrisis aangepakt? Wat werkte wel en wat niet?

De stellingen vormen het uitgangspunt voor het panelgesprek over de wooncrisis in Het Nieuwe Instituut op dinsdag 21 juni met een bouwer, ontwikkelaar, corporatie, rijksadviseur en ontwerper. Samen met hen willen we een aantal heldere ‘lessen’ opstellen die we in briefvorm naar de minister van VRO Hugo de Jonge gaan opsturen.

De tentoonstelling is de hele RA Maand juni te bezichtigen in het festivalhart in HNI . Voor het publieke gesprek op dinsdag 21 juni om 15:00 uur in Room1 in HNI kunt u hier tickets bestellen.

Dag van de Architectuur – 18 juni

Op de Dag van de Architectuur geeft Paul Groenendijk een Kraaijvanger-rondleiding langs de monumentale wederopbouwpanden van de broers, beginnend bij het Stationspostkantoor en eindigend bij het bureau Kraaijvanger in de voormalige Incassobank. Meer info en tickets vindt u via deze link.

Ook in Kralingen hebben de Kraaijvangers heel veel gebouwd, getuige de projecten die op de expositie Wederopbouw Kralingen aan de achterzijde van Hotel The Slaak Rotterdam te zien zijn. Op 18 juni geven we extra uitleg bij de panelen en kunt u de mooie vouwfolder Kralingen West meenemen. U bent vanaf 11:00 uur van harte welkom aan de Jacques Perkstraat 7b. In het hotel zelf kunt u een rondleiding door de architect en ambassadeur van het hotel boeken. Binnenkort kunt u op de site van DVDA een kaartje reserveren.

Vervolg REstart Ukraine x Rotterdam – 22 juni

Tijdens de Opbouwdagen vond het publieke gesprek REstart Ukraine x Rotterdam plaats, waarin een koppeling werd gemaakt tussen de geschiedenis van de wederopbouw in Rotterdam en de actualiteit in Oekraïne. Wat hebben Oekraïense stadmakers nodig, wanneer kun je beginnen met plannen maken voor opbouwen en hoe deden ze dat in Rotterdam? In twee panels en een publieke discussie verkenden Oekraïense en Nederlandse stadmakers, architectuurhistorici en stedenbouwers samen met het publiek de vragen die nu spelen. Er werden concrete aanbevelingen gedaan en gezocht naar overeenkomsten. Er werden vragen gesteld over de waarde van monumenten en hoe passend vrolijke toekomstbeelden zijn in de nog wrede realiteit. Moderator Chris Luth maakte ter plekke een visueel overzicht van het gesprek dat een vervolg krijgt in een uitgebreide samenwerking onder leiding van Oleksandra Tkachenko. Het volgende publieke event staat gepland op 22 juni in HNI. Meer info volgt.

Lezing op Locatie DNB – 23 juni

De voormalige bijbank van De Nederlandsche Bank, nu De Nieuwe Boompjes geheten, is tegenwoordig een rijksmonument en in gebruik bij de Vereniging van Nederlandse Assurantiebeurzen (VNAB). Onder strikte geheimhouding werd het pand van architect Zwiers gebouwd en in 1955 opgeleverd. Tijdens een Lezing op Locatie vertelt Paul Groenendijk over de historie van de bank; de bouw, de architect Zwiers, de kunst van Louis van Roode en Willem Verbon. Ook komt u meer te weten over de rijke historie van de VNAB, die vroeger naast het Maasstation gezeteld was.

Datum en locatie: De Nieuwe Boompjes 251, 1e verdieping, donderdag 23 juni, 19:30 uur. Kaartjes kosten 4 euro inclusief consumptie en kunt u hier reserveren.

Terugblik Opbouwdagen

Met veel plezier kijken we terug op het gevarieerde programma van de 75-jarige Opbouwdag 2022. Tijdens het Roterodamum Café op 18 mei werd de allereerste Wederopbouw-architectuurgids aan wethouder Kasmi uitgereikt. De gids bevat een selectie van 100 bijzondere wederopbouwgebouwen, uiteraard geschreven door Paul Groenendijk. Dit jaar reed voor het eerst de originele Saurerbus van de wederopbouwritten uit de jaren ‘40 en ‘50 een tour door Kralingen: een belevenis voor jong en oud. Er werd gedanst op het Stadspodium, geklommen op de Laurenstoren en gespeurd naar wederopbouwiconen in Miniworld. Museum Rotterdam toonde de droommaquette van Witteveen en de plaquette van Ringers. Daartussendoor kon u drie exposities bekijken: in hotel The Slaak over de wederopbouw in Kralingen, in het Stadsarchief een fototentoonstelling over gemeentewerken en in het Zadkine College kon u kijken naar de tentoonstelling ‘Rotterdam een Attractie’ over tachtig jaar evenementen en toerisme in Rotterdam. De expositie in hotel the Slaak is nog tot en met 25 juni te bezichtigen en de tentoonstelling in Zadkine staat de komende weken nog in de hal van het college (toegang gratis). Tenslotte kon u een architectuurwandeling maken in Coolhaven, het Maritiem District en Kralingen. De Open Opbouwdagen konden rekenen op volgeboekte tours met enthousiaste bezoekers die een kijkje achter de schermen kregen in wederopbouwpanden zoals het Hoogheemraadschap en de Plantageflat.

Heeft u dit alles gemist? Noteer dan vast 18 mei 2023 in uw agenda, want dan zijn we er weer!

Veel plezier tijdens de Rotterdam Architectuur maand,

Team Platform Wederopbouw Rotterdam