• Actueel

60 jaar Euromast zonder feest

Geplaatst op 25 maart 2020

Floriade pinterest

Euromast en Floriade in 1960

Onbekend

Vandaag, 25 maart 2020 bestaat de Euromast 60 jaar. Wel een zonnige dag, maar geen feestelijkheden vanwege de noodmaatregelen om het coronavirus dat de wereld in bedwang houdt te stoppen. De bloemen trekken zich er niets van aan, die bloeien net zo fleurig als zestig jaar geleden. Een kleine terugblik op 1960.

Prinses Beatrix had de eer om de uitkijktoren van Maaskant te openen. Ze zette als eerste haar naam in het gastenboek en begaf zich in de lift naar het honderd meter hoger gelegen platform. Als herinnering aan haar bezoek ontving ze een in glas geëtste Euromast. Na het bezoek nam ze plaats in de kabelbaan en bezichtigde op de Floriade de tentoonstelling 'Feest der Bolbloemen.'

De Euromast maakte namelijk deel uit van het halfjaar durende evenement Floriade, de allereerste internationale bloemen- en tuintentoonstelling. Er werd veel georganiseerd gedurende die maanden. Het Vrije Volk had zelfs een ruimte en krantenpers ter plekke die elke dag een speciale Floriade-krant uitgaf. Ze hadden zelfs een speciaal Floriade telefoonnummer dat je kon bellen voor nieuws: 128415. De Euromast was geregeld het toneel van filmopnamen.

Uitzicht vanaf de Euromast in 1960
Uitzicht vanaf de Euromast in 1960

Zo werd op 23 augustus het NCRV kinderprogramma met reporter Dick van Bommel vanaf de mast opgenomen. Daarbij aanwezig waren 13-jarige Johan Kerkhof uit Rotterdam-Zuid en de 12-jarige Rudy Eering uit de wijk 110 Morgen. Het Vrije Volk schreef: 'Johan, die sinds de opening op 25 maart vrijwel iedere dag op de Floriade heeft rondgezworven zal Dick van Bommel vertellen over de tentoonstelling en Rudy, die ook al een vaste bezoeker is, zal vanaf de Euromast de markante punten van Rotterdam aanwijzen. Een der hoogtepunten van de uitzending zal zijn het oplaten van 80, ballonnetjes in de schoolwerktuinen. De ballonnen zullen als een keurig boeket langs de Euromast omhoog stijgen, nagewuifd door onderwijzer S. Stoel en zijn 80 tuinierende kinderen.'

Op de tweede Floriadezondag, 5 april 1960, was het nog veel drukker dan de eerste zondag. De Euromast was genoodzaakt een sneldienst voor de lift in te stellen. Dit betekende dat de lift niet meer stopte bij De Stuurhut op 30 meter. Wie de Stuurhut wilde bezichtigen moest trappenlopen was in de maandageditie van Het Vrije Volk op de Floriade te lezen. Sindsdien is de Euromast niet meer uit Rotterdam weg te denken en is de Euromast een icoon geworden dat op bijna alle souvenirs terug te vinden is.

Het Vrije Volk Floriade-editie van maandag 6 april 1960

In 1970 werd de mast verlengd. De kranten schreven 'Toren op toren', de spacetower was een spectaculaire toevoeging. Het jubileumjaar 2020 is tot nog toe niet het meest gelukkige jaar voor de mast, de lift van de spacetower viel uit en 25 mensen hebben zes uur vastgezeten. Enkele weken na dit incident werd de mast gesloten uit voorzorg voor het coronavirus. Een domper op een feestelijk jaar. We hopen dat de Euromast nog uitgebreid de kans krijgt om alle jubilea te vieren ook nu de toren in Franse handen lijkt te komen. En mogen we dan eindelijk zeggen dat de Euromast de Rotterdamse Eiffeltoren is?

Euromast in 1960, beeld via hoogbouw010